29 Ekim 2009 Perşembe

Termofilik Starter

Bazı peynirlerde kullanılan yüksek sıcaklıklarda çoğalan bir bakteridir ve maksimum 55°C sıcaklığa dayanırlar. Bu bakterilerden en önemlilerin teknik ismi lactococcus thermophilis ve lactobacillus helveticus’dur. Derin dondurucuda saklanır ve ömrü 12 ay kadardır.


Termofilik starter bakterisi yerine doğal yoğurt kullanılabilir. 8 litre süt için 160ml yoğurt kullanılır. Yoğurt 50°C’de olduğu için bu bakteri termofilik starter olarak kullanmaya uygundur. Probiyotik yoğurtlar yani içinde asidofilus ve bifidus bakterileri bulunduran yoğurtlar da kullanılabilir. Deneme yanılma yolu ile nasıl tatlar elde ettiğinizi not etmeniz gerekebilir.

Termofilik ve mezofilik starterlar “direct vat set” yani direk olarak süte eklenebilir türdendir ama bir gece önceden 8 litre süt için 160ml süte 1/10 çay kaşığı (tsp) oranında katılırsa ve gece boyunca aktif hale gelmesi sağlanırsa daha iyi olur.