18 Kasım 2009 Çarşamba

Kombuça

Daha önceki Kombuça ve Sirke yazımda bahsettiğim kombuça içeceği 7 gün sonunda çok nefis bir içeceğe dönüştü. Ice Tea benzeri bir tadı oldu ama tabii içindeki bakteriler tamamı ile farklı. İkinci kavanozda ayrı bir tane geliştirmeye başladım bile.




Resimde kavanozun içinde kombuça anacı ve bardakta buzlu içmeye hazır kombuça görülüyor.

2 litrelik kavanoz aslında az geldi. Her akşam yemeğinde bir şeyler içtiğimizi düşünürsek üretimi arttırmak için bir şeyler yapmam gerektiği ortaya çıkıyor. Normal çayın şekerle karıştırılıp (bal veya pekmez de oluyor) fermante edilmesi ile hazırlanan bu içeceğin sağlık yararlarından da bahsediliyor fakat henüz doğru dürüst bilimsel bir araştırma yapılmamış.



Yakından kombuça anacı

Sürekli tekrarlanabilen bir işlem olması ve yapılışındaki basitlik ise diğer bir özelliği. Evde yaptığım şeylere bir yenisi daha eklendi ve en güzeli de ev halkı tarafından beğenildi.

Kombuça anacı bir kaç kullanımdan sonra dibe batıyor. Bu durumda yüzeyde ikinci bir anaç oluşmaya başlıyor. Bu da Gluconacetobacter xylinum isimli bakterinin sindirdiği glukozdan artık olarak ortaya çıkan seluloz. 



Tepeden anacın görünüşü

Kombuça bulmak zor olacağı için sirke anacı ile şekerli çayı fermante etmeyi deneyebilirsiniz. 5 gün sonunda her gün test ederek tadına karar verdikten sonra içilebilir. Kolay Gelsin.