31 Ağustos 2011 Çarşamba

İnatçı Keçi Peynirleri

Örütbağında gezerken bu siteye rastladım. Keçi sütünden çedar yapan bu firma tamda benim hayal ettiğim gibi küçük bir artizan peynirhane kurmuş. Keçi sütünden çedar yapmak oldukça emek isteyen bir iş. Keçi sürüsüne bakmakta oldukça yorucu ve sağımı çok zahmetli. Neyse ki yapanlarda yok değil ve bu kadar zahmetin üzerine Türkiye'de keçi çedarı bulunabilmesi çok sevindirici.

Siteden başka bir alıntıda çedarın aroma ve rahiyası anlatılıyor.
Kıvamı, İzmir tulumu ile eski kasar arasında olan bu peynir, onlardan daha cok kuru madde; daha az tuz içermektedir. Dağdaki bitkilerin bulunabilirliği, mevsim, peynirin tadında ciddi bir fark yaratmakta. Çiğnendikten sonra once dilin yanlarında ve daha sonra ardında aşamalı olarak dağ bitkilerinin tadlarını salan, sağlam, bir peynir.

İnatçı Keçinin kendi ağzından:
İlk peynir yapmaya başlamak 2001’de Texas’da Sara Bolton ile oldu. Daha sonra Izmir Gülpınar Mandırasında, Zübeyir Gülpınar’ın sağladığı olanak ile Tulum ve Beyaz Peynir yapımlarını uygulamalı olarak öğrendim. Cheddar yapımını 2002’de Texas ve 2006’da Washington’da, Dawn Jump ve Larry Warnberg’den öğrendikten sonra Türkiye’de yapmaya karar verdim.