20 Ekim 2011 Perşembe

Tavuk Tütsü

Ofis için yaptığım ördekler beğenilince siparişler gelmeye başladı. Bu hafta sonu hem kendimiz için hem de ofisteki bir kaç arkadaş için tavuk tütsüleyeceğim.

Tütsüleme olayında esas, aromanın tavuğun içine işlemesini sağlamaktır. Tavuk eti hele ki yağsız göğüs etleri taddan yoksun olduğu için bu işi salamura ile yapıyoruz. Biraz kurcalayınca ortaya bu tarifi çıkardım.

Miktarların rahat hesaplanması açısından gene oranları veriyorum. Sizin etinizin kilosu farklı olacağından malzemeyi hesaplamanız gerekiyor. Ben iki kilo (2000gram) kemiksiz tavuk göğsü için hesapladım.
  • Et (Kemiksiz tavuk göğsü), 100%, (2000 Gram)
  • Su, 150%, (3000 Mili-litre (3 Litre))
  • Tuz, 13%, (260 Gram)
  • Şeker, Bal, Pekmez, Agave nektarı vs, 4%, (80 Gram)
  • Limon, Her bir kilo için 1 limon, dörde bölünmüş, (2 Tane)
  • Kekik, Her bir kilo için 1 demet taze, (2 Demet)
  • Soğan, Her bir kilo için 1 orta boy dilimlenmiş, (2 Tane)
  • Sarımsak, Her bir kilo için 5 adet, (10 Diş)
Kuru kekik kullanacaksanız her 1 kilo et için yarım çay bardağı hesabı ile miktarı bulabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki malzeme dışında baharat ekleyecekseniz, özellikle karabiber, çemen, ada çayı, kırmızı pul biber, defne yaprağı dilediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Sarımsak yerine eğer bahçenizde varsa taze sarımsak öneririm. Daha dişleri oluşmamış taze sarımsağı (ince pırasa gibi görünüyor) yıkayıp temizleyin ve doğrayarak salamuraya ekleyin.

Yukarıdaki malzemeyi kaynatıp soğutuyoruz ve tavukları içine atıp 24 saat buzdolabında bekletiyoruz. Tavukları salamuraya koymadan evvel tartarsanız salamura sonunda ne kadar su çektiğine bakabilirsiniz. Su ile beraber bütün aroma da tavuğun içine işleyecektir.

Tavukları salamuradan çıkartıp yıkayın ve kurulayın. Buzdolabında üstü açık olarak 2 saat dursunlar.

İster fırında ister tütsüleyerek pişiriyoruz.

Resimleri yaptıktan sonra yayınlayacağım. :-)

Afiyet olsun.