6 Aralık 2011 Salı

Japon Usulü Tavuk Tütsü

Cuma günü akşamına Aikido salonumuzda yapılacak kyu imtihanı için gelen Japon hocamıza bir şeyler hazırlayalım dedik. Bana da tavuk tütsüleme işi düştü doğal olarak. Biraz internette gezinince Japon ağız tadına yakın bir kaç şey buldum, bunlarla tavuğu marine ettikten sonra tütsüleyeceğim. Tarif tamamen benim uydurmamdır.

2 tavuğun marinesi için:

240ml Pirinç Sirkesi yada Mirin (yemeklerde kullanılan tatlı bir pirinç şarabı, sakeye benziyor ama daha tatlı, bulamazsanız tatlı bir şarap da aynı işi görür)
250g Kahverengi şeker (rafine edilmemiş şeker kamışı şekeri kullandım)
1 tbsp Soğan tuzu
120ml Yer fıstığı yağı
50ml Soya sosu
3 tbsp Taze zencefil ince rendelenmiş
4 diş Taze Sarımsak, havanda dövülmüş
50g Miso (soya fasülyesinden elde edilen bir ürün)

Yukarıdaki malzemeyi güzelce harmanlayın, teriyaki sosuna benzer bir şey ortaya çıkıyor. 5 litre malzeme alacak genişçe ve kapaklı bir tencereye tavukları kelebek gibi açıp yerleştirin. Sosun %75'ini güzelce ovalayarak tavuklara yedirin. Kalan %25'i daha sonra kullanmak üzere, üstüne çörek otu ilave edin ve kavanoza doldurup buzdolabına kaldırın.

2 litre soğuk suda 60g kaya tuzu eritin ve tavukların üzerine boşaltın. Tavukları buzdolabına kaldırın ve bir gün aromayı çekmesi için bekleyin. Tavukların yüzeyde kalan kısımlarına tuz serpebilir yada bir ağırlık koyarak suya batmasını sağlayabilirsiniz.

Ertesi gün tütsü fırını için bir avuç pirinç, 2 avuç kahverengi şeker, yasemin kokulu yeşil çay (veya siyah çay) ve istediğiniz bir ağacın talaşı ile beraber bir karışım hazırlayın. Biraz su ilave ederek bulamaç haline getirin. Tavukları fırına yerleştirmeden önce yakın ve ısıtın. Yukarıdaki tütsü karışımını ekleyip tavukları yerleştirin. 2 saat tütsü, 2 saat de yüksek ısıda pişecek. Pişerken dolaba koyduğunuz sosu çıkartın ve bir fırça yardımı ile tavuklara her 20 dakika da bir ince bir tabaka halinde sürün.

Bu akşam pişirdikten sonra bir kaç resim ekleyeceğim. Afiyet olsun.