5 Ocak 2012 Perşembe

Karakovanın Yeni Resimleri

Resimlerin sonunda güncellediğim notları okumayı unutmayın.

Kovanın iç kısmı. Sıcaklık ve Nem sensörü ile güneş altında değerleri ölçüyorum.

Çatı ile beraber gayet iyi oldu.

Giriş delikleri rüzgar almayacak biçimde

Bana verilen kovan.

Çatı menteşeli ve bu şekilde kalkıyor.

Çatı altına yalıtım amaçlı kilim koydum.

Kilimi serip çatıyı kapatıyorum. Çatı içine yaılıtım malzemesi de koyacağım.

Giriş delikleri şişe mantarı ile kapanabiliyor.

Çatı üzerindeki boruyu silikon ile sabitledim.

Bunlar üst çıtalar. Kısmetse bal bu çıtalara yapılacak.
Bir kaç not daha ekliyorum.
1- Kraliçe teli gerekmiyor. Kovanın girişinden itibaren 10 çıta kraliçenin yumurtlaması için yeterli. Zaten kraliçe daha öteye geçmiyormuş.
2- Kışa girerken ne kadar yumurtalı petek varsa (brood) o kadar sayıda bal bırakmak gerekiyormuş.
3- Kontroller sırasında ballı peteklerin nerede başladığına dikkat ederek, kaç tane yumurtlama peteği olduğuna bakılıyor. Ballı petekler geriye çekilerek (çıkış deliklerinden uzağa doğru) yerlerine boş çıtalar yerleştiriliyor.
4- Ballı petekler geriye çekilmezse koloninin oğul vermesine yol açabiliyormuş. Ayrıca ballı peteğin kraliçenin sonraki peteklere geçip yumurtlamasını da engellediği belirtilmiş.
5- Kovan çıkış deliğinden geriye doğru büyüyor. Ballı petekler hep son sona çekiliyor.
6- Bal hasadı sırasında temiz ve kapaklı bir kovaya petek çıtadan kırılarak yada ekmek bıçağı ile kesilerek alınıyor ve kovanın kapağı hemen kapatılıyor (içinde arı kalmadan). Böylece yağmalama isteği azalıyor.
7- Kararan yumurtlama peteklerinin değiştirilmesi parazit ve hastalıkları önlemek için gerekli.
8- Koloniye ikiye bölmek için 2 yada 3 yumurta dolu petek ve bir o kadar da bal dolu petek başka bir kovana alınıyor ve işçi arılar bu durumda kraliçe üretmeye başlıyor. Her gün kontrol edip kraliçe var mı yok mu bakılıyor ve taze yumurta görmek gerekiyor.
9- Kışlama döneminde salkıma giren arı eğer kovanın ortasında salkıma girdiyse, kış boyunca kovanın gerisine doğru ilerleyerek mevcut balı tüketirler. Eğer ön taraflarda bal peteği varsa bunlara dokunmuyorlar (ne kadar aç olurlarsa olsun). Bu yüzden arı salkıma girer girmez salkımların kovanın başına çekilmesi ve balların da kovanın sonuna doğru sıralanması gerekiyor.
10- Kovanın çatısına bir yüzü beyaz, diğer yüzü siyah ince materyal koyun. Yazın beyaz yüzünü (ısıyı dağıtmak için) ve kışın ise siyah yüzünü (ısıyı toplaması ve altındaki kovanı ısıtması için) güneşe çevirin.
11- Kovanı kışın yalıtmak için sarmak içerideki ısıyı korur ama ısının kaybı en fazla çarpan rüzgar ile oluyor. Bu yüzden rüzgara dayanıklı plastik bir malzeme ile kovanın sarılması düşünülebilir.
12- Kışlama konumuna geçince ayraç tahtasından sonra kalan kısma cam yünü, paçavra bez, talaş yada saman gibi izole edici bir materyal ile doldurarak yalıtım sağlanabilir. Buraya farelerin girmemesi için dikkatli olun.
13- Eğer koloni küçük ise, yeteri kadar bal stoğu yapamamış ise veya ilk kışı ise muhakkak besleme yapılmalı. Ayrıca giriş deliklerine mantar takıp sadece bir tanesi açık bırakılmalı.
14- Çatının altına alüminyum folyo döşenerek (parlak tarafı çıtalara doğru gelecek) hem dışarıdan gelecek fazla ısı defedilebilir hemde kovanın içindeki ısının yansımadan dolayı içerde kalması sağlanır. Bir kovanda arıyı endişelendiren en önemli iki unsur kovanın ısısının ve kokusunun kaçmasıdır.