4 Nisan 2012 Çarşamba

Şarap ve Peynirin buluşması


Okuduğum iki Türkçe şarap blogu var. Biri http://sarapuzmani.com/ diğeri de http://sarapdunyasi.wordpress.com/ kendilerini şahsen tanımasam da verdikleri bilgiler çok değerli. Zaten peynir ve şarabın ayrılmaz birlikteliği, yapım aşamasının benzerlikleri ile de kaynaşıyor. Kimi peynirler sabah kahvaltısında çokça yense de bazıları var ki şarap olmadan eksik oluyorlar.

Örneğin bir Comte, Camembert, 2 yıl olgunlaşmış bir Gruyere veya kırmızı ceketiyle bir Tornegus öyle sade yenecek peynirlerden değil. Keza bizim Gök peyniri, iyi olgunlaşmış Keçi Tulumu, Kars Gravyeri veya isli Çerkez peyniri de aromaların doruk noktasına ulaştığı ve şarap ile çok iyi gidebilecek peynirler.

Yukarıda ki blogları okurken Sensus isimli firma ile tanıştım. Blogda belirtilen "Şarap Tadımının Sırları" başlığı altındaki seminere muhakkak katılırdım.

Sensus benim hayalimi gerçekleştirmiş. Peynir ve şarabın aynı çatı altında satıldığı butik bir dükkan. Kendi ürünleri olan Ventus yılda 30bin şişe üretiliyor. Firmanın en önemli özelliği ise sadece Türk şaraplarına yer vermeleri. Bu sektör için çok önemli bir haber. Ayrıca zeytinyağı da ürünler arasında. Sitenin bir diğer özelliği ise Türk peynirleri ile şarapların eşlemesini yapmışlar. Kendilerine başarılar diliyorum.

Bu kadar gelişmeden çok uzak kaldığım için pişmanım ama yakın zamanda bir ziyarette bu dükkanları gezeceğim.