12 Haziran 2013 Çarşamba

Yengeç Köftesi

Bugün Facebook’dan gördüğüm bir tarifi veriyorum. Kebab ve ev yemeklerinden sıkıldıysanız ve deniz ürünlerini seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.
Yengeç eti yerine kokusu çok yoğun olmayan beyaz balıkların filetosu ile de yapılabilir.

tbsp = tepeleme çorba kaşığı
tsp = tatlı kaşığı

Malzemeler

  • 1 büyük yumurta
  • 2½ tbsp maydanoz ince doğranmış
  • 1½ tsp hardal
  • 1 tsp Worcestershire sosu (yoksa soya sosu ve pekmez karışımı da oluyor)
  • 1 tsp baharat karışımı (tarifi aşağıda)
  • ¼ tsp tuz
  • Çeyrek bardak kereviz sapı, ince doğranmış
  • 2 tbsp maydanoz ince doğranmış
  • 500g yengeç veya istakoz eti
  • Yarım bardak galeta unu
  • Kızartmak için sıvı yağ
Yumurta, mayonez, hardal, Worcestershire sosu, tuz, kereviz ve maydanoz genişçe bir kapta karıştırılır.

Yengeç eti ve galeta unu eklenir ve karıştırılır. Çok fazla yoğurmayın ve yengeç eti parçalanmasın.

Aromaların karışması için buzdolabında 1 saat kadar bekletin.

Çıkartıp köfte şekli verin.

Az yağlı ve kızgın tavada her iki tarafını da kızartın.

Ev yapımı tarator sosu ile servis yapın.

Baharat karışımı


Bu baharat karışımı deniz ürünleri ve tavuk ile çok iyi gitmektedir. Hazırladıktan sonra cam kavanozda hava almayacak biçimde saklayın.
  • 1 tbsp defne yaprağı tozu
  • 2 tsp tuz
  • 1-1/2 tsp hardal tohumu toz
  • 1-1/2 tsp karabiber toz 
  • 1 tsp tütsülenmiş paprika
  • 1 tsp kereviz tohumu, havanda dövülmüş
  • 1/2 tsp nutmeg toz (küçük hindistan cevizi)
  • 1/2 tsp zencefil toz 
  • 1/4 tsp acı biber
  • 1/8 tsp karanfil toz 
  • 1/8 tsp kakule toz
  • 1/8 tsp yenibahar toz