24 Ekim 2013 Perşembe

Fermante Gazlı İçecekler Hazırlamak

Bu yazımda sizlere gazlı probiyotik içecekler üretmek amaçlı kullanılabilecek bir kültür tarifi vereceğim. Yararlı bakterilerin havadan toplanarak üretildiği bu kültür hem laktik asit bakterileri hem de maya bakterilerini barındırdığı için sağlığa oldukça yararlı bir içecek türü olmaktadır. Lakto-fermantasyon ülkemizde pek telaffuz edilmese de sıkça uygulanan fermante / mayalama yöntemlerinden biridir. Salça, tarhana ve turşuların mayalanmasına ecnebiler lakto-fermantasyon demektedir.

Tarifi zencefil ile veriyorum fakat zencefil yerine çeşitli meyva suları (organik veya kendi sıktığınız) aromatik çiçeklerden ve otlardan hazırlanmış çaylar veya bunların karışımları ile yapılabilir. Kültürü hangi bitki ile hazırladıysanız, yapacağınız içeceklerde de aynı bitkiyi kullanmaya özen gösterin. Zencefil ile yapılmış bir kültürün papatya çayı ile çalışması zor olabilir.

Taze Zencefil Kültürü büyüyor

Tepedeki kabarcıklar kültürün geliştiğine işaret
Tarifin ana malzemeleri olan su, zencefil ve şekerin doğal, organik ve az işlenmiş olanlarını  tercih edin. Taze zencefil bulabilirseniz çok iyi ama kuru zencefil de toz olarak kullanılabilir. Su filtre ile klorinden arınmış olsun. Şeker ise rapadura benzeri işlenmemiş ham şeker veya organik beyaz şeker ile organik pekmez karışımı da olabilir. Pekmez kullanacaksanız 3 ölçü şekere 1 ölçü pekmez oranın da kullanabilirsiniz.

Malzeme
5 cm uzunluğunda zencefil kökü
2 çorba kaşığı organik şeker
1,5 Litre su
Sık örgülü tülbent veya yastık kılıfı
2 litrelik kavanoz

  • Zencefili rendeleyip kavanoz içinde şeker ile karıştırın.
  • 1,5 litre suyu ekleyip iyice karıştırın.
  • Kavanozun ağzına tülbenti geçirip lastik ile sabitleyin. Ben eski bulaşık eldivenlerinin bilek kısmını makasla keserek paket lastiği olarak kullanıyorum.
  • Kavanozu karanlık ve serin bir yerde bekletin.
  • 8 gün boyunca her gün, bu karışıma 2 çay kaşığı zencefil ve 2 çay kaşığı organik şeker ekleyerek karıştırın.
  • Ayrıca karışımı günde iki kez karıştırarak havalanmasını sağlayın.

8 gün sonunda karışım oldukça köpüklü bir hale gelir. Ayrıca kavanozun kenarlarından yükselen hava kabarcıkları da gözle görülür hale gelmiştir. Kültürümüz bu hali ile kullanıma hazırdır.

Bir sonraki yazımda bu doğal kültürü kullanarak nasıl gazlı ve sağlıklı içecekler elde edeceğinizi yazacağım.